B&O Beovox MS150.2 renovering

Her er fotos fra renovering af et sæt B&O Beovox MS150.2.

Kabinetterne var i meget fin stand, næsten som nye, men de originale kantophæng var for længst blevet møre. For at få enhederne ud, kræver det man adskiller hele højttaleren, da de (på B&O manér) er monteret på indersiden af en massiv frontplade. Det er ganske besværligt, men til gengæld får man god adgang til delefilteret, når kabinetterne først er skilt ad. Jeg kunne derfor checke NPE kondensatorene, der typisk er i dårlig tilstand på så gamle højttalere (ca. 30 år). Da flere af dem målte betydeligt udenfor de opgivne specifikationer, benyttede vi lejligheden til at udskifte dem alle. Hvis ikke delefilteret fungerer korrekt, vil frekvensgangen være ujævn/afvigende, og højttaleren vil ikke lyde som den skal. Så det er vigtigt at checke tilstanden af de elektroniske komponenter, især på højttalere der er over 20 år. Med nye kantophæng og renoverede delefiltre, er de gamle Beovox klar til mange gode år endnu.

4 Comments

  • jonas@audioberg.dk Post author

   Hej Rune, det kan du se direkte på den enkelte kondensator – der står normalt type (fx NPE – non-polar, MKT, MKP), kapacitet i uF, volt, tolerance osv. trykt på. Alternativt kan det ses på producentens tekniske specifikation for højttaler og delefilter, men disse dokumenter er ofte svære at få fat på for gamle højttalere. Beklager i øvrigt det sene svar 🙂 Mvh Jonas

 • Simon Madsen

  Hej Jonas. Jeg har erhvervet et par MS150’ere, som jeg godt nok fik at vide var renoverede. Nu her efter nogle uger har jeg flere oplevelser af, at den ene mellemtone- og den ene basenhed “rasler” ved bestemte frekvenser. Jeg tænker, at kantophænget enten slet ikke er skiftet, eller at kantophænget bare er dårligt sat på (de ser ikke møre ud), for hvis jeg presser med let tryk på enhedens chassis forfra, eller blot helt fjerlet berører kantophænget med en finger, så forsvinder raslen. Er det kantophænget, eller kan det være en simpel montagefejl?

  Hvad tager du for at se på denne sag og evt. skifte det ophæng? Jeg bor i Kbh., men evt. sende enhederne op til dig.

  • Jonas - Audioberg Post author

   Hej Simon, det lyder som om enhederne ikke er centreret korrekt, hvilket gør at svingspolen støder mod magneten ved nogle frekvenser. Det er et ret almindeligt problem. Løsningen er nye kantophæng med omhyggelig montering og centrering. Prisen afhænger af, om du vil have ordnet alle fire enheder eller kun de to der tydeligt støjer, og også om du selv adskiller højttaleren og demonterer dem. For nærmere aftale så ring eller skriv til mig: http://www.baskant.dk/kontakt/. Mvh Jonas.

Leave a Comment